اثر مکمل‌دهی کوتاه‌مدت آب چغندر بر 8-oxo-dG بزاقی و عملکرد تکواندوکاران نوجوان پسر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: تکواندو یک ورزش المپیکی پرشدت است که هر سه عامل آمادگی هوازی، بی‌هوازی و چابکی برای موفقیت در این رشته ضروری است. ورزش پرشدت سبب تولید گونه‌های واکنشی اکسیژن (ROSها) و فشار اکسایشی می‌شود. فشار اکسایشی می‌تواند به کاهش عملکرد ماهیچه‌ای، اختلال در عملکرد ورزشی و خستگی ماهیچه‌ای به‌ویژه در نوجوانان منجر شود، زیرا افراد جوان نسبت به افراد میانسال و حتی مسن ظرفیت ضداکسایشی کمتر و نابالغ‌تری دارند. دریافت ضداکساینده‌های مشتق از میوه‌های طبیعی به‌عنوان راهبرد تغذیه‌ای مؤثرتر و ایمن‌تر برای جلوگیری از آثار مخرب فشار اکسایشی پیشنهاد می‌شود. ظرفیت ضداکسایشی آب چغندر به‌طور چشمگیری بالاتر از سایر سبزیجات و میوه‌هاست. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر مکمل یاری کوتاه‌مدت آب چغندر بر 8-oxo-dG بزاقی به‌عنوان ضداکساینده و عملکرد در تکواندوکاران نوجوان بود.
مواد و روش‌ها: 40 تکواندوکار نوجوان پسر به‌طور تصادفی به  چهار گروه آزمون تکواندو + مکمل (10 نفر)، آزمون تکواندو (10 نفر)، مکمل (10 نفر) و دارونما (10 نفر) تقسیم شدند. ورزشکاران دو وعدة 100 میلی‌لیتری مکمل آب چغندر یا دارونما را به مدت هفت روز دریافت کردند. آزمون TAAA (Taekwondo-specific aerobic-anaerobic-agility) 72 ساعت پیش از دریافت مکمل، 12 ساعت پس از آخرین وعدۀ مکمل، 90 دقیقه پس از آزمون دوم و 24 ساعت پس از آزمون سوم انجام شد. نمونه‌برداری بزاق 72 ساعت پس از نخستین آزمون TAAA و پیش از آغاز مکمل، 12 ساعت پس از آخرین وعدۀ مکمل، بلافاصله پس از آزمون TAAA دوم، 90 دقیقه پس از آزمون دوم و پیش از آزمون سوم، 24 ساعت پس از آزمون سوم و پیش از آزمون چهارم انجام گرفت. از تحلیل واریانس  مکرر برای مقایسه‌های آماری داده ها در سطح معناداری 05/0 > P استفاده شد.
نتایج: تحلیل آماری داده‌های 8-oxo-dG، توان هوازی، بی‌هوازی و چابکی تفاوت معناداری را در مراحل دوم، سوم و چهارم به نسبت حالت پایه نشان داد (05/0 > p) . براساس تحلیل واریانس مکرر تفاوت معناداری بین تغییرات 8-oxo-dG، توان هوازی، بی‌هوازی و چابکی در گروه‌های مختلف وجود داشته است (05/0 > p).
 نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد طبق نتایج ما مصرف هفت روز مکمل آب چغندر (200 میلی‌لیتر در روز) می‌تواند فشار اکسایشی را در نوجوانان پسر تکواندوکار کاهش دهد و سبب بهبود عملکرد هوازی، بی‌هوازی و چابکی آنها شود. آب چغندر به‌عنوان یک نوشیدنی کم‌کالری، کم‌هزینه، در دسترس و بسیار سودمند می‌تواند توسط ورزشکاران تکواندو و ورزش‌هایی که از نظر فیزیولوژیایی به مانند تکواندو هستند، به‌صورت محتاطانه یک هفته پیش از مسابقات برای افزایش عملکرد دریافت شود. ازاین‌رو تعمیم به سایر رشته‌ها نیازمند پژوهش‌های دیگر خواهد بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of short-term beetroot juice supplementation on salivary 8-oxo-dG and performance in male adolescent taekwondo athletes

نویسندگان [English]

  • Meraj Mirzaei
  • Seyed Morteza Tayebi
  • Minoo Bassami
Department of Exercise Physiology, Faculty of Physical Education and Sports Science, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran
چکیده [English]

Background and Purpose: Taekwondo is a high-intensity Olympic sport in which aerobic fitness, anaerobic capacity, and agility are all essential for success. High-intensity exercise leads to the production of reactive oxygen species (ROS) and oxidative stress. Oxidative stress can result in reduced muscle performance, impaired athletic function, and muscle fatigue, particularly in adolescents. This is because young individuals have a less developed and lower antioxidant capacity compared to middle-aged and even older individuals. Consuming antioxidants derived from natural fruits is proposed as a more effective and safer nutritional strategy to counteract the harmful effects of oxidative stress. Beetroot juice, in particular, has significantly higher antioxidant capacity compared to other vegetables and fruits. The present study aimed to investigate the short-term supplementation effects of beetroot juice on salivary 8-oxo-dG levels as an antioxidant and performance in adolescent taekwondo athletes.
Materials and Methods: Forty adolescent taekwondo athletes were randomly divided into 4 groups (n= 10): TAAA (Taekwondo-specific-aerobic-anaerobic-agility) + Supplement (TS), TAAA, Supplement (Sp) and Placebo (Pl). The taekwondo athletes consumed 2 servings of 100 ml of the beetroot juice supplement or placebo for 7 days. The TAAA test was performed 72 hours before beginning of supplementation, 12 hours after the last serving of supplementation, 90 min after 2nd test, and 24 hours after the 3rd test. Saliva sampling was performed 72 hours after 1st TAAA test and before beginning of supplementation, 12 hours after the last serving of supplementation, immediately after 2nd TAAA test, 90 min after 2nd test and before the 3rd test, 24 hours after the 3rd test and before 4th test. Repeated measures analysis of variance (ANOVA) was used for data analyses at a significance level of p < 0.05.
Results: The data analyses of 8-oxo-dG, aerobic power, anaerobic power, and agility showed a significant difference in the second, third, and fourth stages compared to the baseline (p < 0.05). According to the repeated measures of ANOVA, there was a significant difference between the changes of 8-oxo-dG, aerobic and anaerobic power, and agility in different groups (p < 0.05).
Conclusion: It appears that consuming beetroot juice supplementation for 7 days (200 ml per day) can reduce oxidative stress in adolescent male taekwondo athletes and improve their aerobic, anaerobic, and agility performance. Beetroot juice can be used to mitigate the harmful effects of oxidative stress caused by intense physical activities. Beetroot juice, being a low-calorie, cost-effective, accessible, and highly beneficial drink, can be consumed by taekwondo athletes a week before competitions to enhance performance.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • TAAA test
  • Nitrate Supplement
  • Oxidative stress
  1. Taati B, Arazi H, Bridge CA, Franchini E. A new taekwondo-specific field test for estimating aerobic power, anaerobic fitness, and agility performance. PLoS One. 2022;17(3):e0264910.
  2. Powers SK, Radak Z, Ji LL. Exercise-induced oxidative stress: past, present and future. J Physiol. 2016;594(18):5081-92.
  3. Hayes JD, Dinkova-Kostova AT, Tew KD. Oxidative stress in cancer. Cancer cell. 2020;38(2):167-97.
  4. Al-Horani RA. A Narrative Review of Exercise-Induced Oxidative Stress: Oxidative DNA Damage Underlined. The Open Sports Sciences Journal. 2022;15.
  5. Limberaki E, Eleftheriou P, Vagdatli E, Kostoglou V, Petrou C. Serum antioxidant status among young, middle-aged and elderly people before and after antioxidant rich diet. Hippokratia. 2012;16(2):118-23.
  6. Pour Khavari A, Haghdoost S. Effects of Tomato Juice Intake on Salivary 8-Oxo-dG Levels as Oxidative Stress Biomarker after Extensive Physical Exercise. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2020;2020(1):8948723.
  7. Urbaniak SK, Boguszewska K, Szewczuk M, Kaźmierczak-Barańska J, Karwowski BT. 8-Oxo-7,8-Dihydro-2'-Deoxyguanosine (8-oxodG) and 8-Hydroxy-2'-Deoxyguanosine (8-OHdG) as a Potential Biomarker for Gestational Diabetes Mellitus (GDM) Development. Molecules. 2020;25(1).
  8. Tan BL, Norhaizan ME. Oxidative Stress, Diet and Prostate Cancer. World J Mens Health. 2021;39(2):195-207.
  9. Adwas AA, Elsayed A, Azab AE, Quwaydir FA. Oxidative stress and antioxidant mechanisms in human body. J Appl Biotechnol Bioeng. 2019;6(1):43-7.
  10. Halliwell B. Biochemistry of oxidative stress. Biochem Soc Trans. 2007;35(Pt 5):1147-50.
  11. Mohd Daud SM, Sukri NM, Johari MH, Gnanou J, Manaf FA. Pure Juice Supplementation: Its Effect on Muscle Recovery and Sports Performance. Malays J Med Sci. 2023;30(1):31-48.
  12. Ninfali P, Angelino D. Nutritional and functional potential of Beta vulgaris cicla and rubra. Fitoterapia. 2013;89:188-99.
  13. Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. 2015;7(4):2801-22.
  14. Clifford T, Berntzen B, Davison GW, West DJ, Howatson G, Stevenson EJ. Effects of Beetroot Juice on Recovery of Muscle Function and Performance between Bouts of Repeated Sprint Exercise. Nutrients. 2016;8(8).
  15. Zamani H, de Joode M, Hossein IJ, Henckens NFT, Guggeis MA, Berends JE, et al. The benefits and risks of beetroot juice consumption: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(5):788-804.
  16. Olsson H, Al-Saadi J, Oehler D, Pergolizzi J, Jr., Magnusson P. Physiological Effects of Beetroot in Athletes and Patients. Cureus. 2019;11(12):e6355.
  17. Rojano-Ortega D, Peña-Amaro J, Berral-Aguilar AJ, Berral-de la Rosa FJ. Quercetin supplementation promotes recovery after exercise-induced muscle damage: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Biol Sport. 2023;40(3):813-25.
  18. Moreno B, Morencos E, Vicente-Campos D, Muñoz A, González-García J, Veiga S. Effects of beetroot juice intake on repeated performance of competitive swimmers. Front Physiol. 2022;13:1076295.
  19. Ribeiro Antonieto N, Alves do Santos D, Ferreira Costa K, Raimundo Fernandes J, Carrenho Queiroz AC, Aedo Munoz EA, et al. Beetroot extract improves specific performance and oxygen uptake in taekwondo athletes: A double-blind crossover study. Ido Movement for Culture Journal of Martial Arts Anthropology. 2021;21(4):12-9.
  20. Tatlici A, Cakmakci O. The effects of acute dietary nitrate supplementation on anaerobic power of elite boxers. Med Dello Sport. 2019;72:225-33.
  21. Hashemi Fard ES, Ebrahimi M. The effect of acute consumption of red beet juice on aerobic and anaerobic power of amateur karate girls. Journal of Sport and Exercise Physiology. 2022;15(3):102-11.
  22. Miraftabi H, Avazpoor Z, Berjisian E, Sarshin A, Rezaei S, Domínguez R, et al. Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cognitive Function, Aerobic and Anaerobic Performances of Trained Male Taekwondo Athletes: A Pilot Study. Int J Environ Res Public Health. 2021;18(19).
  23. Hassanpour N, ghanbarpour a, Pourvaghar Mj, Khalafi M. The effect of different doses of acute consumption of beet juice supplement on anaerobic performance in trained individual. Metabolism and Exercise. 2022;12(1):89-107.
  24. Harms-Ringdahl M, Jenssen D, Haghdoost S. Tomato juice intake suppressed serum concentration of 8-oxodG after extensive physical activity. Nutrition Journal. 2012;11:1-5.
  25. Kordi R, Maffulli N, Wroble RR, Wallace WA. Combat sports medicine: Springer Science & Business Media; 2009.
  26. Paredes-Sánchez E, Montiel-Company JM, Iranzo-Cortés JE, Almerich-Torres T, Bellot-Arcís C, Almerich-Silla JM. Meta-Analysis of the Use of 8-OHdG in Saliva as a Marker of Periodontal Disease. Dis Markers. 2018;2018:7916578.
  27. Lotfi M, Azizi M, Tahmasebi W, Bashiri P. Acute beetroot juice intake: Hematological, aantioxidant and lipid parameters in female athletes. Research in Molecular Medicine. 2019;7(1):42-50.
  28. Tayebi SM, Agha-Alinejad H, Shafaee S, Gharakhanlou R, Asouri M. Short-term effects of oral feeding jujube Ziziphus solution before a single session of circuit resistance exercise on apoptosis of human neutrophil. Annals of Applied Sport Science. 2014;2(1):53-68.
  29. Giv V, Aminaei M, Nikoei R. The effect of eight weeks beetroot juice supplement on aerobic, anaerobic power, and field performance of soccer players. Research in sports medicine (Print). 2024;32(1):132-44.
  30. Khosravi S, Ahmadizad S, Yekaninejad M, Karami M, Djafarian K. The effect of beetroot juice supplementation on muscle performance during isokinetic knee extensions in male Taekwondo athletes. Science & Sports. 2021;36(6):483. e1-. e7.
  31. Nayik GA, Gull A. Antioxidants in Vegetables and Nuts-Properties and Health Benefits: Springer; 2020.
  32. Pandita D, Pandita A, Pamuru RR, Nayik GA. Beetroot. Antioxidants in vegetables and nuts-properties and health benefits. 2020:45-74.
  33. Kathiravan T, Nadanasabapathi S, Kumar R. Standardization of process condition in batch thermal pasteurization and its effect on antioxidant, pigment and microbial inactivation of Ready to Drink (RTD) beetroot (Beta vulgaris L.) juice. International Food Research Journal. 2014;21(4).
  34. Domínguez R, Cuenca E, Maté-Muñoz JL, García-Fernández P, Serra-Paya N, Estevan MC, et al. Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review. Nutrients. 2017;9(1).
  35. Arazi H, Eghbali E. Possible Effects of Beetroot Supplementation on Physical Performance Through Metabolic, Neuroendocrine, and Antioxidant Mechanisms: A Narrative Review of the Literature. Frontiers in nutrition. 2021;8:660150.
  36. Kapil V, Khambata RS, Robertson A, Caulfield MJ, Ahluwalia A. Dietary nitrate provides sustained blood pressure lowering in hypertensive patients: a randomized, phase 2, double-blind, placebo-controlled study. Hypertension (Dallas, Tex : 1979). 2015;65(2):320-7.
  37. Additives EPoF, Food NSat. Scientific Opinion on the re‐evaluation of beetroot red (E 162) as a food additive. EFSA Journal. 2015;13(12):4318.
  38. Gökbel H. Acute exercise induced oxidative stress and antioxidant changes. European Journal of General Medicine. 2006;3(3):126-31.
  39. Lechner JF, Stoner GD. Red beetroot and betalains as cancer chemopreventative agents. Molecules. 2019;24(8):1602.
  40. Miraftabi H, Avazpoor Z, Berjisian E, Sarshin A, Rezaei S, Domínguez R, et al. Effects of beetroot juice supplementation on cognitive function, aerobic and anaerobic performances of trained male taekwondo athletes: A Pilot Study. International journal of environmental research and public health. 2021;18(19):10202.
  41. Hassanpour N, Ghanbarpour A, Pourvaghar MJ, Khalafi M. The effect of different doses of acute consumption of beet juice supplement on anaerobic performance in trained individual. Metabolism and Exercise. 2022;12(1):[In Persian].
  • تاریخ دریافت: 20 آذر 1403
  • تاریخ بازنگری: 09 بهمن 1403
  • تاریخ پذیرش: 12 بهمن 1403
  • تاریخ اولین انتشار: 12 بهمن 1403
  • تاریخ انتشار: 01 تیر 1404