اثر مکمل‌دهی کوتاه مدت آب چغندر بر 8-oxo-dG بزاقی و عملکرد در تکواندوکاران نوجوان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: تکواندو یک ورزش المپیکی پرشدت است که هر سه فاکتور آمادگی هوازی، بی هوازی و چابکی برای موفقیت در این رشته ضروری است. ورزش پرشدت باعث تولید گونه های واکنشی اکسیژن (ROSها) و استرس اکسیداتیو می‌شود. استرس اکسیداتیو می‌تواند منجر به کاهش عملکرد عضلانی، اختلال در عملکرد ورزشی و خستگی عضلانی مخصوصا در نوجوانان شود زیرا افراد جوان نسبت به افراد میانسال و حتی مسن ظرفیت آنتی اکسیدانی کمتر و نابالغ‌تری دارند. مصرف آنتی اکسیدان های مشتق شده از میوه های طبیعی به عنوان یک استراتژی تغذیه ای موثرتر و ایمن تر برای جلوگیری از اثرات مخرب استرس اکسیداتیو پیشنهاد می‌شود. ظرفیت آنتی اکسیدانی آب چغندر به طور قابل توجهی بالاتر از سایر سبزیجات و میوه ها است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر مکمل یاری کوتاه مدت آب چغندر بر 8-oxo-dG بزاقی و عملکرد در تکواندوکاران نوجوان بود.
مواد و روش‌ها: 40 تکواندوکار نوجوان پسر به طور تصادفی به 4 گروه تست تکواندو + مکمل (10 نفر)، تست تکواندو(10 نفر)، مکمل (10 نفر) و دارونما (10 نفر) تقسیم شدند. ورزشکاران 2 وعده 100 میلی لیتری مکمل آب چغندر یا دارونما را به مدت 7 روز مصرف کردند. تست TAAA 72 ساعت قبل از شروع مصرف مکمل، 12 ساعت بعد از آخرین وعده مکمل، 90 دقیقه بعد از تست دوم و 24 ساعت بعد از تست سوم انجام شد. نمونه برداری بزاق 72 ساعت پس از اولین تست TAAA و قبل از شروع مکمل، 12 ساعت پس از آخرین وعده مکمل، بلافاصله بعد از تست TAAA دوم، 90 دقیقه بعد از تست دوم و قبل از تست سوم، 24 ساعت پس از تست سوم و قبل از تست چهارم انجام شد.
یافته‌ها: با توجه به اثر تعاملی که در مقایسه آزمون تحلیل واریانس مکرر یک طرفه مهم است تفاوت معنی داری بین تغییرات 8-oxo-dG، توان هوازی، بی‌هوازی و رکورد چابکی در گروه های مختلف وجود داشته است. تحلیل واریانس مکرر 8-oxo-dG، توان هوازی، بی‌هوازی و رکورد چابکی تفاوت معنی داری را در مرحله دوم، سوم و چهارم به نسبت حالت پایه نشان داد.
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد مصرف 7 روز مکمل آب چغندر (200 میلی‌لیتر در روز) می‌تواند استرس اکسیداتیو را در نوجوانان پسر تکواندوکار کاهش داده و باعث بهبود عملکرد هوازی، بی‌هوازی و چابکی آنها شود. آب چغندر به عنوان یک نوشیدنی کم‌کالری، کم هزینه، در دسترس و بسیار سودمند می‌تواند توسط ورزشکاران تکواندو و ورزش هایی که از نظر فیزیولوژیایی به مانند تکواندو می‌باشند یک هفته قبل از مسابقات برای افزایش عملکرد مصرف گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of short-term beetroot juice Supplementation on salivary 8-oxo-dG and performance in adolescent taekwondo athletes

نویسندگان [English]

  • Meraj Mirzaei
  • Seyed Morteza Tayebi
  • Minoo Bassami
Department of Exercise Physiology, Faculty of Physical Education and Sports Science, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran.
چکیده [English]

Background and Aim: Taekwondo is a high-intensity Olympic sport in which aerobic fitness, anaerobic capacity, and agility are all essential for success. High-intensity exercise leads to the production of reactive oxygen species (ROS) and oxidative stress. Oxidative stress can result in reduced muscle performance, impaired athletic function, and muscle fatigue, particularly in adolescents. This is because young individuals have a less developed and lower antioxidant capacity compared to middle-aged and even older individuals. Consuming antioxidants derived from natural fruits is proposed as a more effective and safer nutritional strategy to counteract the harmful effects of oxidative stress. Beetroot juice, in particular, has significantly higher antioxidant capacity compared to other vegetables and fruits. The present study aimed to investigate the short-term supplementation effects of beetroot juice on salivary 8-oxo-dG levels and performance in adolescent taekwondo athletes.
Materials and Methods: Forty adolescent taekwondo athletes were randomly divided into 4 groups (n= 10): TAAA + Supplement (TS), TAAA (Ta), Supplement (Sp) and Placebo (Pl). The TKD athletes consumed 2 servings of 100 ml of the beetroot juice supplement or placebo for 7 days. The TAAA test performed 72 hours before beginning of supplementation, 12 hours after the last serving of supplementation, 90 min after 2nd test, and 24 hours after 3rd test. Saliva sampling was performed 72 hours after 1st TAAA test and before beginning of supplementation, 12 hours after the last serving of supplementation, immediately after 2nd TAAA test, 90 min after 2nd test and before the 3rd test, 24 hours after 3rd test and before 4th test.
Results: According to the effect that is important in the comparison of the one-way variance analysis test, there was a significant difference between the changes of 8-oxo-dG, aerobic and anaerobic power, and agility records in different groups. The variance analysis of 8-oxo-dG, aerobic power, anaerobic power, and agility record showed a significant difference in the second, third, and fourth stages compared to the baseline.
Conclusion: It appears that consuming beetroot juice supplementation for 7 days (200 ml per day) can reduce oxidative stress in adolescent male taekwondo athletes and improve their aerobic, anaerobic, and agility performance. Beetroot juice can be used to mitigate the harmful effects of oxidative stress caused by intense physical activities. Beetroot juice, being a low-calorie, cost-effective, accessible, and highly beneficial drink, can be consumed by taekwondo athletes and those in physiologically similar sports a week before competitions to enhance performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • TAAA test
  • Nitrate Supplement
  • Oxidative stress

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 12 بهمن 1403
  • تاریخ دریافت: 20 آذر 1403
  • تاریخ بازنگری: 09 بهمن 1403
  • تاریخ پذیرش: 12 بهمن 1403
  • تاریخ اولین انتشار: 12 بهمن 1403
  • تاریخ انتشار: 12 بهمن 1403