اثر تمرین مقاومتی همراه با دریافت آب خیار بر وضعیت نشانگرهای اکسایشی زنان مبتلا به دیابت نوع دو

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

2 گروه داخلی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه ، ایران

3 دانشکده علوم ورزشی و تندرستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: بیماری دیابت نوع دو از جمله بیماری‌های سوخت‌وسازی است که در صورت نبود درمان مناسب سبب کاهش کیفیت زندگی و افزایش خطر ابتلا به سایر بیماری‌های قلبی، رتینوپاتی، نفروپاتی و غیره می‌شود. هدف از این پژوهش بررسی اثر تمرین مقاومتی همراه با دریافت آب خیار بر نشانگرهای اکسایشی زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود.
مواد و روش‌ها: 40 زن مبتلا به دیابت نوع دو، در یک مطالعة تجربی دوسوکور شرکت کردند و در چهار گروه تمرین + دارونما، تمرین + مکمل، مکمل و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی‌های گروه‌های تمرین به مدت هشت هفته تمرین مقاومتی را اجرا کردند. به مدت هشت هفته، توسط دستیار پژوهشی به روش دوسوکور، به آزمودنی‌های گروه‌های مکمل و تمرین+ مکمل، مقدار 240 میلی‌لیتر آب خیار داده شد. همچنین به گروه تمرین+ دارونما و کنترل، مقدار 240 میلی‌لیتر دارونما داده شد. 48 ساعت پیش و پس از اجرای پژوهش خون‌گیری انجام شد. اندازه‌گیری قندخون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله‌شده با بررسی پلاسمای خون انجام شد. با استفاده از سرم نمونه‌ها و کیت‌های ویژه، نشانگرهای اکسایشی ارزیابی و تغییرات نشانگرهای اکسایشی بررسی شد. داده‌ها پس از جمع‌آوری با استفاده از نرم‌افزار تجزیه‌وتحلیل آماری SPSS ویراست 22 تجزیه‌وتحلیل شد. از آزمون‌های تی همبسته و آنوا یکراهه برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها استفاده شد. برای تعیین تفاوت معناداری بین گروه‌ها از آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. همة تحلیل‌های آماری در سطح معناداری α برابر با 5 درصد در نظر گرفته شد.
نتایج: بیشترین کاهش قند خون و HbA1c در گروه تمرین+مکمل نسبت به سایر گروه‌ها دیده شد. البته، کاهش قند خون گروه تمرین+دارونما نسبت به مکمل‌دهی تنها بیشتر بود (05/0p<)؛ در حالی که تفاوت HbA1c  میان این دو گروه معنادار نبود (05/0p>). افزایش توان ضداکسایشی گروه تمرین + مکمل نیز به‌طور معنادار بیشتر از سایر گروه‌ها بود (05/0p<). کاهش فعالیت آنزیم‌های ضداکسایشی دو گروه دریافت‌کننده مکمل نسبت به گروه کنترل نیز معنادار بود (05/0p<)؛ در حالی‌که فعالیت این آنزیم‌ها تنها در گروه تمرین + دارونما به طور معنادار افزایش یافت (05/0p<)؛ البته، تفاوت دامنه تغییرات گلوتاتیون پراکسیداز بین گروه تمرین + مکمل و مکمل‌دهی تنها، معنادار نبود (05/0p>).
نتیجه‌گیری: تمرین مقاومتی و دریافت برخی ضداکساینده‌‌ها به‌عنوان دو روش غیردارویی در مدیریت درمان دیابت نوع ۲ توجه ویژه‌ای را به خود جلب کرده‌اند. در پژوهش حاضر با توجه به تأثیر هشت هفته تمرین مقاومتی و دریافت آب خیار بر سطوح نشانگرهای دیابتی و ظرفیت ضداکسایشی کل در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲، می‌توان نتیجه گرفت که می‌توان از این دو روش برای کنترل دیابت نوع ۲ و افزایش ظرفیت ضداکسایشی بدن در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ استفاده کرد.
 
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of resistance training combined with cucumber juice on oxidative markers in women with type 2 diabetes

نویسندگان [English]

  • Maryam Lotfi 1
  • Nasser Behpoor 1
  • Mehrali Rahimi 2
  • Afshar Jafari 3
1 Department of Exercise Physiology, Faculty of sport sciences, Razi University, Kermanshah, Iran.
2 Department of internal medicine, Faculty of medicine, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran
3 Faculty of sport sciences and health, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
چکیده [English]

Background and Purpose: Type 2 diabetes is a metabolic disease that, if not treated properly, reduces the quality of life and increases the risk of other heart diseases, retinopathy, nephropathy, etc. The aim of this study was to investigate the effect of resistance training combined with cucumber juice on oxidative markers in women with type 2 diabetes.
Materials and Methods: Forty women with type 2 diabetes participated in a double-blind experimental study and were divided into four groups: Training + placebo, Training + supplement, supplement, and control. The subjects in the Training groups performed resistance training for 8 weeks. For eight weeks, the subjects in the supplement and Training + supplement groups were given 240 ml of cucumber juice by a research assistant in a double-blind manner. The Training + placebo and control groups were also given 240 ml of placebo. Blood samples were taken 48 hours before and after the study. Fasting blood sugar (FBS) and glycosylated hemoglobin (HbA1c) were measured using blood plasma. After separating the serum samples from the plasma, oxidative markers were evaluated using special kits and changes in oxidative markers were examined. After collecting the data, they were analyzed using SPSS version 22 statistical analysis software. Paired t-tests and one-way ANOVA were used to analyze the data. Tukey's post hoc test was used to determine the significant difference between the groups. All statistical analyses were considered at a significance level of α equal to 5%.
Results: The greatest reductions in FBS and HbA1c were observed in the training+supplement group compared with the other groups. Additionally, FBS decreased significantly more in the training-placebo group than the supplement group (p<0.05), whereas, the difference in HbA1c between these two groups was not significant (p>0.05). Antioxidant capacity also increased significantly more in the training+supplement group compared the other groups (p<0.05). A significant decrease in antioxidant enzyme activities (superoxide dismutase, catalase, and glutathione peroxidase) was found in both supplement-receiving groups compared with the control (p<0.05), while a significant increase in these enzymes was observed only in the training+placebo group (p<0.05). Moreover, the difference in the magnitude of glutathione peroxidase changes between the training+supplement and supplement groups was not significant (p>0.05).
Conclusions: Resistance training and intake of some antioxidants have attracted special attention as two non-pharmacological methods in the management of type 2 diabetes. In the present study, considering the effect of eight weeks of resistance training and cucumber juice intake on the levels of diabetic markers and total antioxidant capacity in women with type 2 diabetes, it can be concluded that these two methods can be used to control type 2 diabetes and increase the body's antioxidant capacity in women with type 2 diabetes.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Resistance training
  • Supplement
  • Oxidative indices
  1.  

    1. Olokoba AB, Obateru OA, Olokoba LB. Type 2 diabetes mellitus: a review of current trends. Oman medical journal. 2012;27(4):269. doi: 10.5001/omj.2012.68.
    2. Cannata F, Vadalà G, Ambrosio L, Papalia R, Napoli N. Nutritional Therapy for Athletes with Diabetes. Journal of functional morphology and kinesiology. 2020;5(4):83. doi: 10.3390/jfmk5040083.
    3. Heidari H, Kamalinejad M, Noubarani M, Rahmati M, Jafarian I, Adiban H, et al. Protective mechanisms of Cucumis sativus in diabetes-related modelsof oxidative stress and carbonyl stress. BioImpacts: BI. 2016;6(1):33.
    4. Sonawane PK, Gaikwad S. Comparative study of HBA1C & superoxide dismutase in type II diabetes mellitus in Jalgaon district. International journal of advanced biochemistry research. 2021;5(1):39-41. DOI:10.33545/26174693.2021.v5.i1a.64.
    5. Vincent AM, Russell JW, Low P, Feldman EL. Oxidative stress in the pathogenesis of diabetic neuropathy. Endocrine reviews. 2004;25(4):612-28. doi: 10.1210/er.2003-0019.
    6. Kabel AM. Free radicals and antioxidants: role of enzymes and nutrition. World Journal of Nutrition and Health. 2014;2(3):35-8. DOI: 10.12691/jnh-2-3-2.
    7. de Vega RG, Fernández-Sánchez ML, Fernández JC, Menéndez FVÁ, Sanz-Medel A. Selenium levels and glutathione peroxidase activity in the plasma of patients with type II diabetes mellitus. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. 2016;37:44-9. doi: 10.1016/j.jtemb.2016.06.007.
    8. Góth L. Catalase deficiency and type 2 diabetes. Diabetes care. 2008;31(12):e93-e. doi: 10.2337/dc08-1607.
    9. Radak Z, Taylor AW, Ohno H, Goto S. Adaptation to Training-induced oxidative stress: from muscle to brain. Training immunology review. 2001;7:90-107.
    10. Parise G PS, Kaczor JJ & Tarnopolsky MA. Antioxidant enzyme activity is up-regulated after unilateral resistance Training training in older adults. Free Radical Biology and Medicine. 2005;39(2):289-95. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2005.03.024.
    11. Mina Ahmadi kakavandi KA, Seyed Fardin, Qeysari. The Effects of Progressive Resistance Training on Malondialdehyde Concentration and Superoxide Dismutase Enzyme Activity in Inactive Elderly Women. Journal of Paramedical School of Tehran University of Medical Sciences. 1398;13(2):151-9. [In Persian].
    12. Colberg SR SR, Fernhall B, et al. Training and type 2 diabetes: the American College Of Sports Medicine and the American Diabetes Association: joint position statement executive summary. Diabetes Care. 2010;33:2692-6.
    13. Cannata F, Vadalà G, Russo F, Papalia R, Napoli N, Pozzilli P. Beneficial effects of physical activity in diabetic patients. Journal of Functional Morphology and Kinesiology. 2020;5(3):70.
    14. Bartimaeus E-AS, Echeonwu JG, Ken-Ezihuo SU. The effect of cucumis sativus (cucumber) on blood glucose concentration and blood pressure of apparently healthy individuals in port harcourt. European Journal of Biomedical. 2016;3(12):108-14.
    15. Sahu T, Sahu J. Cucumis sativus (cucumber): A review on its pharmacological activity. Journal of Applied Pharmaceutical Research. 2015;3(1):04-9.
    16. Cook NC, Samman S. Flavonoids—chemistry, metabolism, cardioprotective effects, and dietary sources. The Journal of nutritional biochemistry. 1996;7(2):66-76.
    17. Akula US, Odhav B. In vitro 5-lipoxygenase inhibition of polyphenolic antioxidants from undomesticated plants of South Africa. Journal of Medicinal Plants Research. 2013;2(9):207-12.
    18. Stratil P, Klejdus B, Kubáň V. Determination of total content of phenolic compounds and their antioxidant activity in vegetables evaluation of spectrophotometric methods. Journal of agricultural and food chemistry. 2006;54(3):607-16. doi: 10.1021/jf052334j.
    19. Fathi M, Rahmani M, Rahmati M, Valipour V. The Effect of Resistance Activity on Diabetes Indicators in Women with Type 2 Diabetes. Qom Univ Med Sci J. 2018;12(7):41-50. [In Persian].
    20. Dianatinasab A, Koroni R, Bahramian M, Bagheri-Hosseinabadi Z, Vaismoradi M, Fararouei M, et al. The effects of aerobic, resistance, and combined Trainings on the plasma irisin levels, HOMA-IR, and lipid profiles in women with metabolic syndrome: A randomized controlled trial. Journal of Training Science & Fitness. 2020;18(3
  • تاریخ دریافت: 12 آذر 1404
  • تاریخ پذیرش: 12 آذر 1404
  • تاریخ اولین انتشار: 12 آذر 1404
  • تاریخ انتشار: 12 آذر 1404