بررسی وضعیت مصرف درشت مغذیها و هزینه انرژی ورزشکاران نخبه پارالمپیک شهر تبریز

نوع مقاله : علمی - پژوهشی

نویسندگان

دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

هدف: مسابقات پارالمپیک مهمترین مسابقات ورزشی جهان برای افراد کمتوان جسمی است. حضور در رقابتهای ورزشی و عملکرد عالی
نیازمند جنبههای متفاوتی از جمله تغذیه صحیح است. به نظر میرسد الگوی تغذیهای ورزشکاران، بهویژه ورزشکاران پارالمپیک صحیح نیست.
هدف از این پژوهش بررسی وضعیت مصرف درشتمغذیها و هزینه انرژی ورزشکاران نخبه پارالمپیک شهر تبریز بود.
روشها: سی و پنج نفر ورزشکار نخبه پارالمپیک )24 مرد و 11 زن به ترتیب با شاخص توده بدنی 8/25 و 9/22 کیلوگرم بر متر
مربع، درصد چربی 6/22 و 6/28 درصد، و نسبت دور کمر به دور لگن 96/0 و 85/0 )فرم رضایتنامه و مشخصات عمومی را تکمیل
کردند. ثبت سه روزه غذای دریافتی و فعالیتهای روزانه بهطور کامل انجام شد. مقدار دریافت درشتمغذیها، فیبر، کالری دریافتی،
هزینه انرژی و مقدار انرژی وعدههای مختلف در نرمافزار نوتریشن 4 محاسبه شد. برای تجزیهوتحلیل دادهها از روشهای آمار
توصیفی استفاده شد.
نتایج: میانگین کالری دریافتی و هزینه انرژی روزانه در مردان 7/3573 و 2/3179 و در زنان 7/2191 ، 6/2165 کیلوکالری در
روز و توزیع انرژی از زیاد به کم در مردان در وعدههای صبحانه، ناهار، شام و میانوعدهها و در زنان در وعدههای ناهار، شام، صبحانه
و میانوعدهها بود. مقدار دریافت درشتمغذیها در مردان، همچنین دریافت چربی در زنان ورزشکار پارالمپیکی باالتر از مقادیر
مرجع بود. مقدار فیبر دریافتی در مردان کمتر از مقادیر مرجع و در زنان بیشتر از مقادیر مرجع بود.
نتیجهگیری: بهطور کلی وضعیت کالری دریافتی و هزینه انرژی در زنان مطلوبتر بود. مقدار دریافت درشتمغذیها در ورزشکاران
مرد نخبه پارالمپیک شهر تبریز و مصرف چربی در ورزشکاران زن بیشتر از مقادیر مرجع بود. بنابراین، کنترل و بازبینی رژیم غذایی
ورزشکاران نخبه پارالمپیک ضروری به نظر میرسد. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Assessment of macronutrients intake status and energy expenditure of elite Paralympic athletes in Tabriz

نویسندگان [English]

  • parvane Dolataabadi
  • Ramin Amirsasan
  • Vahid Sari sarraf
Department of Exercise Physiology, Faculty of Physical Education and Sports Science, University of Tabriz, Tabriz, Iran
چکیده [English]

Purpose: Paralympic games festival are the most important competitions for disabled people in the world
that is held regularly every four years. Competing in sport tournaments and having high performance in
tourney needs different schemes such as good nutrition. So the purpose of this study was to assess the
macronutrients intake status and energy expenditure of elite Paralympic athletes in Tabriz.
Methods: thirty five elite Paralympic athletes in Tabriz (24 men and 11 women: BMI: 25.8 and 22.9 kg.m−2
,
Body fat percentage: 22.6 and 28.7%, WHR: 0.96 and 0.85) filled consent and general information forms.
Three-day self-reported food diaries and energy expenditure were analyzed. Macronutrients, fiber and
calorie intake were calculated in Nutrition IV software. Energy expenditure and calorie of food intake in
various meals were analyzed too. Descriptive statistic was used for analyzing data.
Results: Mean amount of calorie intake and daily energy expenditure in men and women was (3573.7, 3179.2
in men and 2191.7, 2165.6 Kcal per day in women). Energy distribution in descending feature was in breakfast,
lunch, dinner and snacks in men. It was in lunch, dinner, breakfast and snacks in women. Intake of
macronutrients in elite Paralympic and fat intake in elite Paralympic was higher than reference values. Fiber
intake in men athletes was lower than reference values but it was higher than reference values in women. In
general, the calorie intake and energy expenditure in women were more favorable than men.
Conclusions: The amount of macronutrients intake status in elite Paralympic men and fat intake in elite Paralympic
women was more than reference values. Therefore, diet monitoring of Paralympic athletes seems necessary

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: nutrition
  • elite
  • macronutrients
  • Paralympic athletes
1. Silva Gomes AI, Ribeiro BG, de Abreu Soares E.
Nutritional profile of the Brazilian Amputee
Soccer Team during the precompetition period
for the world championship. Nutrition. 2006;
22(10):989-95.
2. Hassani H, Ghodsi M, Shadi M, Noroozi S, Dyer
B. An Overview of the Running Performance of
Athletes with Lower-Limb Amputation at the
Paralympic Games 2004–2012. Sports.
2015;3(2):103-15 3. Shriver LH, Betts NM, Wollenberg G. Dietary
intakes and eating habits of college athletes:
are female college athletes following the
current sports nutrition standards? Journal of
American College Health. 2013;61(1):10-6.
4. Nikbakht H EE, Namazizade M, Amirtash A,
Salami F, Rjabi, Pardal H. Nutritional status and
energy expenditure in Iranian elit judo players
during the 2004 Athens Olympic preparation
camp. olympic. 2006; 14 (3): 1-14.
5. Narwal R. Effect of nutritional diet on Sports
Women. International Journal of Enhanced
Research in Educational Development
(IJERED). 2014; pp: (116-121).
6. Krempien JL, Barr SI. Risk of nutrient
inadequacies in elite Canadian athletes with
spinal cord injury. 2011; 21: 417 -425.
7. Gerrish HR, Broad E, LaCroix M, Ogan D,
Pritchett RC, Pritchett K. Nutrient intake of
elite Canadian and American athletes with
spinal cord injury. International journal of
exercise science. 2017;10(7):1018.
8. Eskici G, Ersoy G. An evaluation of wheelchair
basketball players' nutritional status and
nutritional knowledge levels. The Journal of
sports medicine and physical fitness. 2016;
56(3):259-268
9. Bonci L. Sport nutrition for coaches :Human
Kinetics; 2009 .p:13-30.
10. Plowman SA, Smith DL. Exercise physiology for
health fitness and performance: Lippincott
Williams & Wilkins; 2013:196-197.
11. Driskell J A. Sport nutrition. 1nd ed. Translated
by Rahmaniniya F, Ilkhanlar H. Rasht:
hagshenas. Press; 2005. P: 179-183.
12. Goosey-Tolfrey VL, Crosland J. Nutritional
practices of competitive British wheelchair
games players. Adapt Phys Activ Q.
2010;27(1):47-59.
13. Gibson JC, Stuart-Hill L, Martin S, Gaul C.
Nutrition status of junior elite Canadian
female soccer athletes. International Journal
of Sport Nutrition andExercise Metabolism.
2011;21(6):507.
14. Perret C, Stoffel-Kurt N. Comparison of
nutritional intake between individuals with
acute and chronic spinal cord injury. The
journal of spinal cord medicine.
2011;34(6):569-75.
15. Daneshvar P, Hariri M, Ghiasvand R, Askari G,
Darvishi L, Iraj B, et al. Dietary behaviors and
nutritional assessment of young male isfahani
wrestlers. International journal of preventive
medicine. 2013;4(Suppl 1):S48.
16. Organization WH. Interim summary of
conclusions and dietary recommendations on
total fat & fatty acids. From the joint
FAO/WHO expert consultation on fats and
fatty acids in human nutrition. 2008:10-4.
17. Berger S, Raman G, Vishwanathan R, Jacques
PF, Johnson EJ. Dietary cholesterol and
cardiovascular disease: a systematic review
and meta-analysis. The American journal of
clinical nutrition. 2015:ajcn100305.
18. Ruiz F, Irazusta A, Gil S, Irazusta J, Casis L, Gil J.
Nutritional intake in soccer players of different
ages. Journal of Sports Sciences.
2005;23(3):235-42.
19. Dahl WJ, Stewart ML. Position of the Academy
of Nutrition and Dietetics: health implications
of dietary fiber. Journal of the Academy of
Nutrition and Dietetics. 2015;115(11):1861-70. 20. Iglesias-Gutiérrez E, García-Rovés PM,
Rodríguez C, Braga S, García-Zapico P,
Patterson ÁM. Food habits and nutritional
status assessment of adolescent soccer
players. A necessary and accurate approach.
Canadian Journal of Applied Physiology.
2005;30(1):18-32.
21. Bertoli S, Battezzati A ,Merati G, Margonato V,
Maggioni M, Testolin G, et al. Nutritional
status and dietary patterns in disabled people.
Nutrition, metabolism and cardiovascular
diseases. 2006;16(2):100-12.
22. Walters J, Buchholz A, Ginis KM. Evidence of
dietary inadequacy in adults with chronic
spinal cord injury. Spinal cord. 2009;47(4):318-
22.
  • تاریخ دریافت: 22 بهمن 1395
  • تاریخ بازنگری: 29 فروردین 1396
  • تاریخ پذیرش: 20 اردیبهشت 1396
  • تاریخ اولین انتشار: 01 بهمن 1397
  • تاریخ انتشار: 01 بهمن 1397